Tarquinio Provini werd op 29 mei 1933 geboren in

Roveleto di Cadeo in de provincie Piacenza.


Hij groeide op tussen de motoren en werktuigen in het bedrijf van z'n vader (ook een begaafd modelbouwer van stoommachines) 

en het is dan ook niet zo verwonderlijk dat hij al op 10 jarige leeftijd een "zwak" voor motorfietsen had.

 

Als 10 jarig manneke op een grote Moto Guzzi

 

In 1949 begon hij wedstrijdjes te rijden, maar omdat hij nog te jong was om een licentie van de Italiaanse motorsportbond te krijgen reed hij met zijn pasfoto op de licentie van zijn oom, Cesare Provini.
Zijn eerste race in 1949 wist hij op een 48cc Moto Alpino (met pedalen !) te winnen op het circuit van Fiorenzuola en werd hij zowel in 1949 als in 1950 provinciaal kampioen.

 

Zo moet z'n eerste "racer" er ongeveer uit hebben gezien !

In 1950 reed hij op een 125cc MV Agusta en wist een race in Piacenza te winnen. Hij werd echter "ontmaskerd" vanwege z'n valse licentie en alsnog gediskwalificeerd!

 

1950, op de 125cc MV Agusta

In 1951 en 1952 reed hij, nu wel met een geldige licentie, op een 125cc Mondial. De resultaten zijn er regelmatig, maar het belangrijkste is dat hij veel ervaring op doet in deze jaren.

In 1953 werd hij op een 125cc Mondial kampioen in de landelijke 3e categorie, een soort junior-klasse. Bovendien werd hij knap 2e in de wedstrijd Milaan - Taranto (over de openbare weg !)

 

Onderweg van Milaan naar Taranto (even getankt ??)Zijn "ster" steeg nu snel: in 1954 werd hij kampioen in de 2e categorie en won hij de fameuze Motogiro d'Italia (eveneens over de openbare weg)

 

Platter kan niet !  Motogiro d'Italia op een Mondial 175cc

 

 

Op een Mondial tijdens een nationale race in 1954

In de tweede helft van het seizoen 1954 werd hij door de Italiaanse bond gepromoveerd naar de 1e categorie (125cc) en werd in zijn eerste "grote" internationale wedstrijd 2e in de Grand Prix van Italië op het circuit van Monza, daarna volgde z'n eerste overwinning tijdens de Grand Prix van Spanje.


Hiermee had zijn internationale motorsport carrière een aanvang genomen !